27 januari 2022

Zo maak je de beveiliging van je camper in orde

Helaas zijn campers enorm populair bij dieven en worden ze vaak gestolen. Of ze worden opengebroken en de inhoud wordt buitgemaakt. Beveiliging van campers is dus eigenlijk een must geworden. Sterker nog, vanuit verzekeraars wordt steeds vaker de eis gesteld om je camper goed te beveiligen. Maar hoe kun je dat dan doen? Daar geven we je in dit blogartikel een aantal praktische tips voor.

Laat een versnellingsbakslot en een motorkapslot installeren

Een versnellingsbakslot blokkeert de versnellingspook, waardoor schakelen niet meer mogelijk is. Het voordeel van het versnellingsbakslot is dat het uit het zicht is nadat het gemonteerd is. Om het slot voor de versnellingsbak te activeren dien je de sleutel uit het slot te halen. 

Je kunt pas weer wegrijden als je het slot gedeactiveerd hebt. Het voordeel van deze techniek is dat wanneer je de sleutel in je handen hebt je weet dat het versnellingsbakslot op slot zit.

Een ander typeslot dat we adviseren om te installeren, is een motorkapslot. De standaard aanwezige vergrendeling van motorkappen van campers is namelijk lang niet altijd van een hoog genoeg niveau. 

Met een motorkapslot blokkeer je het verder openen van de motorkap als een standaard aanwezige vergrendeling is opengebroken. Je voorkomt daarmee diefstal van waardevolle onderdelen die zich onder de motorkap bevinden. Denk bijvoorbeeld aan de accu.

Breng extra sloten aan op ramen en deuren

De sloten op de ramen en de toegangsdeur van de camper zijn niet altijd even sterk. Daarom is het aan te raden om extra sloten op de ramen en deuren te monteren. Het is een kleine moeite maar zorgt voor een aanzienlijke verbetering van de beveiliging van je camper.

Camper beveiliging en gedrag

Naast het aanbrengen van sloten kun je ook met je gedrag de kans op inbraak en diefstal van je camper verkleinen. Denk bijvoorbeeld aan het volgende:

  • Laat ramen en deuren niet op de ventilatiestand staan wanneer je de camper achterlaat. Het is anders makkelijk om de ramen of deuren open te breken. Vergeet ook niet om het dakraam te sluiten.
  • Laat geen waardevolle spullen in het zicht liggen wanneer je op pad gaat. De verleiding om in te breken is voor inbrekers dan een stuk groter omdat ze zeker weten dat ze waardevolle spullen in je camper aantreffen.
  • Een tussenstop maken tijdens je reis? Doe dat alleen op camperplaatsen. Op dergelijke plaatsen zijn vaak ook andere campereigenaren te vinden. En hoe meer campereigenaren er zijn, hoe kleiner de kans dat criminelen hun slag proberen te slaan.
  • Breng alarmstickers aan op de ramen. Zelfs als je een oude camper zonder alarmsysteem hebt is dit een aanrader. Stickers die aangeven dat je camper met een alarmsysteem is beveiligd hebben namelijk een afschrikwekkend effect op dieven die een inbraakpoging overwegen.

Wat is jouw tip?

Heb je zelf nog een andere tip voor camper beveiliging? Deel hem dan met ons. Stuur een berichtje met jouw tip en we plaatsen hem bij het artikel. Op die manier helpen we elkaar om onze geliefde campers optimaal te beveiligen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.